Yaygın Anksiyete Bozukluğu

 


Klinik tabloya kaygı ve kuruntu hakimdir.

En az 6 ay süreyle, her gün, bir çok olay için aşırı endişeli beklentiler duyuyor, denetlemekte zorlanıyorsanız kuruntu hastalığı yaşıyorsunuz. Sürekli endişe sonucu kolay yorulma, düşüncelerini toparlayamama, kas gerginliği, huzursuzluk ve uykusuzluk yaşıyor olabilirsiniz.

Bu rahatsızlığı yaşayan kişiler çoğu kişi için sıradan olan yaşam olayları hakkında üzüntülü ve endişeli olmaktan kendilerini alamazlar. Ağız kuruluğu, yutma güçlüğü, boğazda bir yumru hissi, terleme, bulantı, ishal, sık idrara gitme ve depresyon belirtileri sık görülür.

Korktuğumuzda kaygı duyar veya tasalanırız. Gelecekte ortaya çıkabilecek sorunlar için kaygı duyar ve tasalanırız. Korku, kaygı ve tasalanma, olağan yaşantılar olarak iyi ya da kötü olarak tanımlanamazlar. Ancak korktuğumuz olaylar her zaman gerçekçi olmayabilir. Hatalı anlamlandırma ile kaygı duyulabilir. Birden, beklenmedik bir biçimde arkanızdan gelen birinden aşırı ürktüğünüz ve çığlık attığınız olmuştur. Kaygı duyma ve tasalanma da benzer bir biçimde ortaya çıkabilir. Yararlı olmayan, işlevsel olmayan tasalanma sürekli bir sorun olmaya başlarsa kişinin "yaygın kaygı bozukluğu" olduğundan söz edilebilir. Kişi çok sık kaygı duyar ve olur olmadık şeyler için tasalanır. Amaç, duyulan kaygı ve tasalanmayı tümüyle ortadan kaldırmak değil, yararlı olmayan, kişinin yaşamını zorlaştıran tasalanmayı azaltmaktır.

Tasalanma sürecini başlatan ya da tetikleyen her şey olabilir. Saate bakarsınız, birden işe yetişemeyeceğiniz ya da bir işinizi yetiştiremeyeceğiniz korkusuna kapılabilirsiniz. Ani yüksek bir ses kafanızda, bir insana çarpıldığı ve çarpanın kaçtığı imgesini hayal ettirebilir. Tetiklenme olunca , zihin, göreceğiniz zararla ilgili düşünceler üretir. Bu durumda odaklanmakta, düşünmekte güçlük çekebilirsiniz. Kaslar gerginleşebilir, huzursuzluk, çarpıntı, titremeler, seğirmeler, sarsıntılar, ağız kuruması, ellerde ve vücutta terleme olabilir. Vücut savaşma, kaçma ya da donakalma reaksiyonu gösterebilir. Yaygın anksiyete bozukluğu ciddi bir psikolojik rahatsızlık ve uzman desteği alınmalıdır.

Yaygın Anksiyete Bozukluğu Yaygın Anksiyete Bozukluğu Reviewed by Psk. Erol Yıldırım on Ocak 18, 2021 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Translate

Blogger tarafından desteklenmektedir.