EMDR Terapi


 EMDR Nedir?

Türkçe açılımı göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme olan EMDR terapisi, bireylerin rahatsızlık verici yaşam deneyimlerinin sonucu olan semptomlarının iyileşmesinde ve duygusal sıkıntılarından kurtulmalarında etkili bir psikoterapi yöntemidir.

🔗 EMDR nasıl uygulanır?

EMDR terapisi hipnoz veya ilaç tedavisi değildir. Bu terapide beynin adaptif bilgi işleme mekanizması kullanılır. Gözler sağdan sola hareket ettirilerek beynin yarımkürelerine çift yönlü uyarım verilir. Aynı şekilde kulaklıkla ses, ellere titreşim verilerek yapılabilir. Çocuklarda genellikle dizlere ve omuzlara dokunarak yapılır.

EMDR terapisine başlamadan önce hazırlık çalışmaları yapılır. Danışanın anıyı zihninde canlandırması istenir. Anı ile beraber duygulara yoğunlaşılır. EMDR geçmişle çalıştığı gibi gelecekle de çalışır. Geçmiş anıları yeniden işler ve olumsuz duyguların tetiklenmemesi için geleceğe yönelik çalışılmalar yapar.

🔗 EMDR kime uygulanır?

EMDR talep eden herkese uygulanabilir. Belirgin bir yaş aralığı yoktur. Psikosomatik veya psikolojik rahatsızlıkların büyük kısmında tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Bu rahatsızlıklar şöyle sıralanabilir:

◾️Cinsel ve/veya Fiziksel Taciz
◾️Kompleks Travmalar
◾️Panik Bozukluk
◾️Kaygı Bozuklukları
◾️Depresyon
◾️Yas
◾️Migren
◾️Fibromiyalji
◾️Kronik Ağrılar
◾️Fobiler
◾️Yeme Bozuklukları (Anoreksiya Nervoza, Bulimiya Nervoza)
◾️Cinsel İşlev Bozuklukları
◾️Stres
◾️Performans Kaygısı

🔗 EMDR Terapisinin Faydaları Neler?

EMDR terapisi kısa sürede sonuç veren, bilimsel araştırmalarla desteklenmiş bir terapi yöntemidir. Sorunu kaynağından çözdüğü için kalıcı etki sağlar. Kişinin sorununu çözdüğü gibi gelecekle de çalıştığı için yaşam kalitesini arttırır.
EMDR Terapi EMDR Terapi Reviewed by Psk. Erol Yıldırım on Ocak 29, 2021 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Translate

Blogger tarafından desteklenmektedir.