Ergenlerde Öfke Problemi

 

Ergenlik dönemine giren çocuklar, etrafına ve ebeveynlerine karşı zaman içinde öfkelerini kontrol etmekte zorlanabilirler. Bu durumun getirdiği kontrolsüzlük, ani öfke patlamalarına neden olabilen ve çocuğun kendisine zarar verebilen davranışlar şeklinde de sonuçlanabilir. Özellikle bu dönemde ebeveynler çocuklarına karşı oldukça sabırlı ve anlayışlı olmalı, öfkeli davranışlar karşında durumu kontrol altında tutmalıdır. 


🔗 Eleştiri ve reddedilmeye karşı aşırı tepki verebilir

Öfke patlaması bir durum karşısında aşırı tepki gösterme davranışıdır ve ergenlik döneminin normal sayılabilecek davranışları arasında söylenebilir. Bu dönemde, öfkeyi güç gösterme, var olduğunu ispatlama çabası olarak düşünülebilir. Eleştiri ve reddedilmeye karşı aşırı tepki, kendi sorumluluğunu kabul etmeyerek başkalarını suçlama davranışları sıklıkla gözlemlenir.

Bu Dönemde Ebeveynin Tutumu Nasıl Olmalıdır? 

◾️Ebeveynlerin çocuklarını dinlemeli ve öfkenin saldırıya dönüşmesine fırsat vermeden öfkenin altında yatan nedeni bulmalı ve çözüm odaklı yaklaşım sergilemeleri gerekmektedir.

◾️Ebeveynlerin çocukları ile sağlıklı ve yargılamadan iletişim kurması gerekmektedir.

◾️Öfke günlüğü ve öfke barometresi tutmasını isteyin. 

◾️ Ergeni en az öfkelendiren ve en çok öfkelendiren durumları neler olduğunu tespit edin. 

◾️ Zarar verici olumsuz düşüncelerinin yerine kendisine güç veren olumlu düşüncelerini sıklığını çoğaltmasını vurgulayın.

◾️ Öfkelendiğinde yapabileceği alternatif davranışlar konuşulmalıdır. 

◾️ Kendini kontrol etme becerisini geliştirmek için dur, düşün, sonra harekete geç adımlarını anlatılmalıdır.

◾️ Canlandırmalar yapılarak öfke anının nasıl yönetileceğine, öfkenin kontrol edilemediğinde nasıl sonuçlar doğuracağına dair oyunlar kurgulanmalıdır.

◾️ Öfke ile güçlü olmak arasında ki farkı anlamasını sağlayın .”Kontrolsüz güç, güç değildir. ”Öfkenin kişiyi güçlü kılmayacağını, kontrolsüz güç gösterileri haksızlık yaratacağını vurgulayın.



Ergenlerde Öfke Problemi Ergenlerde Öfke Problemi Reviewed by Psk. Erol Yıldırım on Ocak 29, 2021 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Translate

Blogger tarafından desteklenmektedir.