Uyum Bozukluğu
Uyum Bozukluğu Nedir?
Stresin sebep olduğu psikolojik bir rahatsızlık olan uyum bozukluğu, herhangi bir stres etkenine tepki olarak 3 ay içinde gelişen duygusal ve davranışsal tepkiler olarak tarif edilir.
🔗Uyum Bozukluğu Nasıl Ortaya Çıkar?
Duygusal bir ilişkinin sonlanması, taşınma, iş ve okul değişikliği, şehir değiştirme, askerlik, evlilik, boşanma, ağır bir hastalık, kaza geçirme, ameliyat olma, deprem ya da sel baskını benzeri doğal bir felakete uğrama gibi farklı durumlar uyum bozukluğuna yol açacak stres etkeni
🔗Uyum Bozukluğu Tanısı Nasıl Alınır?
Psikolojik açıdan uyum bozukluğu tanısı koymak için belirtilerin yas süreci ile bağlantılı olmaması gerekir. Hastalık çoğu kez stres etkenleri ya da strese bağlı sonuçlar ortadan kalktıktan sonra 6 ay içinde sonlanır. 6 ayı aşan durumlarda kronik uyum bozukluğu söz konusudur. Psikolojik anlamda uyum bozukluğu diyebilmek için ortaya çıkan duygusal ve davranışsal tepkiler mesleki, ailevi, sosyal ve akademik işlevsellikte bozulmalara neden olmalıdır.
Uyum bozukluğu geliştiren bireyler sıklıkla depresif duygu durumuna sahip ve benlik saygıları düşük kişilerdir. Bu kişilerde intihara yatkınlık ve alkol kullanma problemleri de sıktır. Kültürel yapı da uyum bozukluğunda önemlidir. Stres kaynağına o toplumda yüklenen anlam ve uygulanan baskı, süreci baltalayan ciddi nedenlerdir.
🔗Uyum Bozukluğu Tedavisi
Uyum bozukluğu tedavisinde ilaç tedavisi ve psikoterapi kullanılır. Uyum bozukluğu tedavisinde ana unsur ise stres etkenini azaltma, ortadan kaldırma, bu mümkün olmuyorsa uyum arttırmaya yönelik psikoterapilerdir. Ruh sağlığı uzmanları Stresörün danışan için anlamını mutlaka ortaya çıkarmalıdır.
Uyum Bozukluğu
Reviewed by Psk. Erol Yıldırım
on
Ocak 25, 2021
Rating:
Hiç yorum yok: