Öfke Kontrol Problemi

 



Bazı hastalıklar ve kişilik özellikleri öfke kontrol sorunlarına yol açıyor 'Aralıklı patlayıcı bozuklukta, kişi aralıklarla şiddetli öfke patlamaları yaşar. Depresyon, kaygı bozuklukları, panik bozukluğu, obsesif kompülsif bozukluk tahammülsüzlük sebebi olabilir.


Stresli iş hayatı, mutsuz aile hayatı, alkol ve madde kullanımı öfkeyi artırır. Bazıları öfkelerine hakim olmayı ister, başaramazlar, sonra büyük pişmanlık yaşarlar.

Bazıları ise kendilerini haklı görür. 'Beni kızdırıyorlar, tahrik ediyorlar' gibi mazeretler üretirler. Çevrelerine zarar verdikleri, insanları kırıp incittikleri halde anlaşılmayı bekler. Başkalarının duygularını anlamakta zorlanırlar. Bazen kızgınlık gerekçelerinde haklı bile olsalar, tepkileri aşırıdır. Sinirli insanların evlilik ve aile yaşamları sorunlarla doludur tedavisi sebebe bağlıdır.

Sebep depresyon veya kaygı bozukluğu ise, tedavide başarı oranı yüksektir. Bu kişilerde öfke hali sonradan başlar veya artış gösterir. Çevrelerindeki insanları kırdıkları için pişmanlık duyarlar. Uygun tedavisi ile düzelir.

Hastalığa değil de kişilik özelliklerine bağlı olanların tedavisi daha uzun sürelidir. Öfkeli olduklarını kabul etmeyebilir. Ya da kabul etseler bile çevrelerindeki insanların hak ettiklerini düşünebilirler. Haklı olsa bile tepkilerinin aşırı olduğunu fark etmezler.
Öfke Kontrol Problemi Öfke Kontrol Problemi Reviewed by Psk. Erol Yıldırım on Ocak 19, 2021 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Translate

Blogger tarafından desteklenmektedir.