Bilişsel Davranışçı Terapi


BDT nedir? 
Bilişsel-davranışçı terapi, rahatsız edici semptomları hafifletmeyi, düşünme şeklini yeniden gözden geçirmeyi ve problemleri çözmeye yardımcı olacak yeni stratejiler öğretmeyi amaçlayan etkili bir psikoterapidir. 

Tedavide, danışan ve terapist, çeşitli sorunları keşfetmeyi ve anlamayı amaçlayarak düşünceler, duygular ve davranışlar arasındaki ilişkiyi incelemek için işbirliği yapacaklardır. Bu yaklaşım genellikle o sırada kişi için sorun yaratan "burada ve şimdi" sorununa odaklanır. 

Temel amaç, beceriler kazanmak ve kişinin kaynaklarını sıkıntılı durumlarla başa çıkmasına yardımcı olmak için kullanmaktır. Terapistin amacına ve danışanın ortak çabalarına ulaşmak ve "değişim" yaratmak için, danışma sırasında öğrenilen bilgiler uygulamaya konulacaktır. Uygulamada, terapistten tedavi sırasında öğrenilen bilgiyi bir beceriye dönüştürmek için "ev ödevi" veya alıştırmalar kullanılır. 

Bilişsel davranışçı terapide, terapist ve danışanın problemini ortak bir fikir edinerek anlamaya çalışır ve mevcut problemin danışanın düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını ve günlük işlevlerini nasıl etkilediğini belirler. 

Çocuklarda ve ergenlerde bilişsel davranışçı terapinin kullanılması da iyi sonuçlar elde etmiştir. Genellikle depresyon, anksiyete, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, enürezis, travma ve travma sonrası stres bozukluğu ile ilgili semptomları tedavi etmek için kullanılır. 


🔗BDT Neleri Tedavi Eder?

◾️Anksiyete bozuklukları
◾️Obsesif kompulsif bozukluk
◾️Panik bozukluk
◾️Hipokondriyazis
◾️Travma sonrası stres bozukluğu
◾️Yaygın anksiyete bozukluğu
◾️Depresyon
◾️Cinsel işlev bozuklukları
◾️Çift tedavileri ve aile terapileri
◾️Alkol ve madde kötüye kullanımı
◾️Yeme bozuklukları
◾️Somatoform bozukluklar
◾️Sosyal fobi
◾️Özgül fobiler
◾️Tik gibi çeşitli davranış problemleri
◾️Yeme bozuklukları
◾️İki uçlu bozukluk (Bipolar bozukluk)
◾️Öfke kontrolü
◾️Kişilik bozuklukları
◾️Uyku Bozuklukları

 

Bilişsel Davranışçı Terapi Bilişsel Davranışçı Terapi Reviewed by Psk. Erol Yıldırım on Şubat 01, 2021 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Translate

Blogger tarafından desteklenmektedir.